News

Typisch Spaanse gewoonten en gebruiken om aan te leren

Spaanse gewoonten en gebruiken om aan te leren. Zoals wij Nederlanders en Belgen zeggen ze moeten zich maar aanpassen aan onze cultuur en gewoontes ze zijn tenslotte hier in België of Nederland komen wonen. Maar wij Nederlanders en Belgen die  in Spanje zijn gaan wonen geldt natuurlijk hetzelfde of toch niet helemaal, of houden we toch veel van onze eigen gewoontes aan?

Ja, Jammer genoeg gebeurt dat niet altijd en blijven veel mensen hun gewone Nederlandse gewoontes en cultuur volhouden, op zich niets mis mee maar aanpassen aan Spanje en de Spanjaarden gaat verder dan alleen maar het leren van de Spaanse taal, het eten van tapas (vaak op het verkeerde tijdstip), het drinken van (veel) sangría (ook vaak op de verkeerde manier) en het luisteren naar de Gipsy Kings (zijn Fransen en geen Spanjaarden).

Er zijn echter Spaanse gewoontes die makkelijker te volgen zijn en enkele die wat moeilijker zijn om je aan te houden als je in Spanje gaat wonen of al woont. We noemen er enkele en wie weet schieten jou er nog wel een paar te binnen.

Kinderen zijn alles

Als er kinderen bij een groepje Spanjaarden zijn, al helemaal als deze erg jong zijn, dan smelten de Spanjaarden weg en hebben ze alleen nog maar oog voor het kind of kinderen. Of dat nou is bij de familie thuis, in de bar, restaurant of op straat, kinderen zijn de focus van alle aandacht. Op zich niets mis mee natuurlijk maar zoveel knijpen in de wangen, in de armen houden en kuchi kuchi zeggen kan niet goed zijn voor een baby of kind. Er zijn daarnaast ook veel Spaanse gezinnen waar maar een kind is en die worden dan extra verwend.

Het kussen van iedereen

Ok, Nederlanders kussen ook drie keer op de wang maar niet bij iedereen en al helemaal niet als je die personen niet kent. In Spanje wordt er wat op los gekust en in plaats van handen schudden worden er meer wangkussen uitgedeeld dan in Nederland of België.

Het zijn er dan niet drie zoals in Nederland maar twee, een rechts en uiteraard een links. Ook mannen zoals vader en zoon kussen elkaar regelmatig. Daarnaast gaat het kussen al snel over naar zoenen als het om jonge stelletjes gaat die op straat erg romantisch zitten te doen. Dat doen ze dan waarschijnlijk omdat er voor hen thuis geen plek is want de hele familie, inclusief opa en oma, zitten op de bank om alles te volgens wat de dochter of zoon doet.

Laat eten

Zoals we inmiddels weten kloppen de tijden in Spanje niet met wat de klok in principe moet aangeven. Eigenlijk moet Spanje hetzelfde tijdstip hebben als Portugal en de Canarische Eilanden (een uurtje minder) maar dankzij Generaal Franco tijdens en na de Tweede Wereldoorlog, werd die tijdsindeling nooit veranderd. Dat is dan ook waarschijnlijk de reden waarom alles wat later begint dan in Nederland of België.

Ontbijten doet men later, het middageten is pas rond 14:30 of 15:00 uur en het avondeten begint wanneer men in Nederland en België alweer bijna naar bed gaat, tussen 21:00 en 22:00 uur. Dat geldt ook als je in de avond uit eten gaat. Kom niet om 18:00 uur een Spaans restaurant binnen want dan is de keuken nog niet open en kun je niet eten. Ook hier begint men pas laat met het diner wat door kan gaan tot wel 1:00 uur in de morgen. Het laat eten is een van die dingen waar veel Nederlanders en Belgen niet aan kunnen wennen wanneer ze in Spanje wonen.

Laat slapen

Spanjaarden gaan, mede vanwege het later eten, ook later naar bed. Alles is daar in principe op ingesteld, van het avondeten tot de programmatie op de Spaanse televisie waar het journaal pas om 21:00 uur begint en eindigt om 22:00 uur waarna een programma volgt en dan pas een film die pas om 2:00 uur ’s-Nachts eindigt.

Volwassenen gaan laat naar bed maar kinderen ook, het is niet ongewoon om tussen 23:00 en 01:00 uur nog kinderen buiten te zien spelen, niet alleen in de weekenden en zomervakantie maar ook tijdens de weekdagen en tijdens de schoolperiode. De volgende dag staat men echter wel weer vroeg op om aan het dagelijkse ritme te beginnen, iets wat vroeger in stand werd gehouden door de volgende gewoonte…

Siesta en sluitingstijden

Iedereen denkt bij siesta aan slapen en dat is vaak ook zo maar lang niet meer van deze tijd. Ondanks het feit dat niet alle Spanjaarden meer in de siesta-cultuur willen en kunnen leven, is de siësta nog steeds een Spaanse gewoonte.

Ruim genomen kan men zeggen dat tussen 14:30 uur en 16:30 of 15:00 en 17:00 uur het leven stilstaat in Spanje. Winkels zijn dicht, musea sluiten hun deuren, je kunt vaak die uren vaak gratis parkeren op straat, restaurants doen goede zaken, kantoren en gemeentehuizen sluiten en men ligt thuis op de bank met de ogen dicht of in bed te slapen.

Het is echter als bezoeker en buitenlander die zich niet aan deze gewoontes houdt erg lastig als je iets nodig hebt, wilt kopen of iets officieels moet regelen. In de grote steden zie je steeds minder dat er aan de siësta gedaan wordt en ook op veel kantoren werkt men gewoon door.

Het is als Nederlander of Belg wel een van de gewoontes die het snelst wordt aangeleerd, het houden van een siesta, zeker als het warm is.

Regen is niets doen

Zoals bekend is het op veel plaatsen in Spanje altijd wel lekker weer met een onbewolkte hemel en blauwe lucht. De regen doet niet overal haar intrede en in die gebieden waar weinig regen valt is dat moment dat er wél regen valt cruciaal. Er wordt dan niets gedaan want het regent. Dat geldt dan vooral voor die regio’s in zuid Spanje, langs de middellandse zee en op de Balearen en Canarische eilanden waar het minder regent dan in het midden van Spanje en langs de Atlantische Oceaan.

Nou wordt dat niets doen als het regent steeds minder maar leven met de nattigheidzoals wij dat in Nederland en België doen is er op veel plaatsen in Spanje niet bij. Komt een Spanjaard in Nederland of België en zien ze iemand op de fiets met een paraplu in de regen (of sneeuw) rijden, dan kunnen ze hun ogen niet geloven. Dat zul je in Spanje namelijk niet zo snel zien.

Op bezoek bij iemand thuis

In Nederland en België spreek je snel af om met vrienden bij iemand thuis te komen, iets wat in Spanje niet zo snel zal gebeuren. Hier spreekt men af op straat, op een plein, op een terras of in een bar. De woningen worden in Spanje minder snel geopend voor anderen dan in Nederland en België en een etentje thuis organiseren doet men niet zo snel, dan gaat een Spanjaard liever naar een restaurant of strandtent in de zomer.

Komen Spanjaarden wel bij je over de vloer dan moet je ook het hele huis laten zien of wordt jou het hele huis geshowd als jij diegene bent die op bezoek gaat, vreemd genoeg is men dan wel trots op de woning.

Vloeken

Spanjaarden vloeken graag en veel of gebruiken zoveel mogelijk smerige woorden. Dat doen jongeren onder elkaar, volwassen mensen onder elkaar, ouderen onder elkaar en ook op de televisie hoor je vaak niets anders. Als je daarnaast bedenkt dat de Spanjaarden graag en veel hard praten waarbij het ze niets uitmaakt of anderen de hele conversatie kunnen volgenen, dan is het gebruik daarbij van scheldwoorden of uitdrukkingen extra opvallend.

Hard praten mag

Zoals hierboven al omschreven, Spanjaarden houden van hard praten, of dat nu in persoon is of via de mobiele telefoon. Iedereen mag alles horen en soms kun je hele gesprekken met alle intieme details volgen. Ook als Spanjaarden in een groep bij elkaar komen dan maken die 10 personen vaak meer herrie dan 50 Nederlanders of Belgen bij elkaar. Dus, als je graag opgenomen wil worden in de Spaanse maatschappij, praat en schreeuw er maar op los, dan val je waarschijnlijk het minste op.

Fout parkeren en verkeersregels

Tja, parkeren met de knipperlichten aan, op straathoeken, op zebra’s, gehandicapten plaatsen of bus parkeerplaatsen is in Spanje helaas heel gewoon. Daarbij maakt het de gemiddelde Spanjaard ook helemaal niets uit of ze anderen lastig vallen daarmee en het overige verkeer hinderen.

Hoe vaak komt het niet voor dat er meerdere auto’s moeten wachten omdat een iemand dubbel parkeert om even de krant te kopen of nog erger, een kopje koffie is gaan drinken. Als je daarnaast ook nog eens gaat letten op het autorijden en de verkeersregels zelf dan is het lastig voor ons als Nederlanders en Belgen zich aan te passen.

Het nemen van rotondes, het afslaan zonder knipperlichten, het non-stop indrukken van het rempedaal of het fietsen zonder licht is vrij normaal in Spanje.

We kunnen natuurlijk nog wel even doorgaan met het bekritiseren en omschrijvenvan de Spaanse gewoontes maar gelukkig past de Nederlander en Belg zich snel aan zodat ook zij sommige maar lang niet alle Spaanse gewoontes overnemen als ze in Spanje gaan wonen.