News

Klokslag 12 uur gaan de Spaanse grenzen weer open

Op zondag 21 juni 2020, om 12.00 uur, zal heel Spanje deelnemen aan wat de regering de ‘nieuwe normaliteit’ heeft genoemd. Na drie maanden komt er een einde aan de zesde en laatste verlenging van de alarmtoestand. De noodsituatie werd midden maart door de regering uitgevoerd in een poging de verspreiding van het coronavirus te stoppen, en onder andere de Spanjaarden tot hun huizen te beperken en te voorkomen dat ze zich vrij door het land konden bewegen of de Spaanse grenzen konden verlaten.

Nu de epidemie in Spanje onder controle is, gaat het land naar een nieuwe fase van de-escalatie. Maar het zal geen situatie zijn die volledig vrij is van beperkingen. De regio’s zullen vanaf nu het grootste deel van de crisisbeheersing overnemen en elke regering zal haar eigen maatregelen kunnen nemen. Madrid, Baskenland, Cantabrië, Aragón, Extremadura, Murcia en Catalonië hebben al aangekondigd dat ze werken aan wetgeving die de capaciteit van inrichtingen zal beperken en nieuwe uitbraken zal voorkomen.

Niet alle 17 regio’s van het land gaan onder dezelfde omstandigheden de nieuwe normaliteit binnen. Galicië was het eerste territorium dat maandag aan de etappe begon. Vrijdag werd het vergezeld door Baskenland en Cantabrië – burgers kunnen zich al verplaatsen tussen deze twee regio’s – en Catalonië. De rest van het land bevindt zich in fase 3, afgezien van Madrid en vier provincies in Castilla y León (Segovia, Soria, Ávila en Salamanca), die zich nog in fase 2 bevinden. Ze zullen allemaal op 21 juni de nieuwe normaliteit betreden.

Waar bestaat de nieuwe normaliteit uit? 

In deze nieuwe fase, die op zondag begint, zullen de door de alarmstatus opgelegde mobiliteitsbeperkingen ophouden, maar blijven de hygiënische en veilige afstandsmaatregelen bestaan. De regering heeft een Koninklijk Besluit goedgekeurd waarin het verplichte gebruik van maskers wordt vastgelegd wanneer een veilige persoonlijke afstand van 1,5 meter niet kan worden gehandhaafd, met boetes tot € 100 als deze niet worden nageleefd. De regels zorgen ook voor een constante coördinatie tussen woningen en het gezondheidsstelsel, de vaststelling van preventie- en hygiënemaatregelen op de werkplek – de organisatie van werkplekken en diensten om grote groepen mensen te vermijden – en gezondheidscontroles op luchthavens.

Hoe lang duurt de nieuwe normaliteit? 

De maatregelen in deze nieuwe fase blijven van kracht totdat de pandemie als voorbij wordt beschouwd, hetzij dankzij het verschijnen van een effectieve behandeling, hetzij door een vaccin. De voorschriften van het Koninklijk Besluit kunnen worden aangevuld met de regels die door elke regio zijn vastgesteld.

Wat zijn de beperkingen die de regio’s kunnen opleggen?

Vóór de komst van de nieuwe normaliteit kondigden een aantal regio’s de invoering van wetgeving aan om deze fase te reguleren. Deze maatregelen zijn vooral gericht op het reguleren van de capaciteit in inrichtingen, maar ook op allerlei evenementen, zowel binnen als buiten. Madrid heeft bijvoorbeeld al aangekondigd dat nachtclubs tot 5 juli gesloten blijven.

Kunnen mensen vanaf zondag tussen regio’s reizen? 

Ja. De grootste verandering die zondag met de nieuwe normaliteit zal plaatsvinden, is een einde aan de mobiliteitsbeperkingen op Spaans grondgebied en de kans om zonder rechtvaardiging op reis te gaan naar andere regio’s. Fernando Simón, de directeur van het coördinatiecentrum voor gezondheidswaarschuwingen van het ministerie van Volksgezondheid, riep vrijdag op tot voorzichtigheid. ‘We moeten voorzichtig zijn’, zei hij. “Deze nieuwe normaliteit vereist dat we ons bewust zijn van de risico’s. Er mogen geen reizen worden gemaakt als ze niet nodig zijn, maar dit is nu een geval van individuele verantwoordelijkheid. ”

Wanneer kunnen mensen naar andere Europese landen reizen? 

De mobiliteitsbeperkingen binnen de Europese Unie en de landen van het Schengengebied eindigen ook op zondag. De EU had landen opgeroepen om op 15 juni te heropenen, maar de Spaanse premier, Pedro Sánchez, kondigde aan dat het land tot 21 juni zou wachten. Er is één uitzondering: de grens met Portugal zal pas op 1 juli heropenen. De Spaanse regering overweegt een quarantaine in te voeren als wederzijdse maatregel, aangezien reizigers die in dat land aankomen, zich gedurende twee weken moeten isoleren. De Britse regering overweegt deze maatregel te herzien, maar niet voor 29 juni. De Spaanse minister van Buitenlandse Zaken voert ook gesprekken met de Franse regering om het verschil in data voor het heropenen van de grens te beheersen, aangezien het buurland van plan is zijn grenzen te open op 22 juni.

En hoe zit het met de rest van de wereld? 

De Spaanse premier zei zondag dat de grenzen met de rest van de wereld op 1 juli geleidelijk beginnen te openen. Om dit te laten gebeuren, zijn er een aantal vereisten: een epidemiologische situatie die vergelijkbaar is met of beter is dan die van de EU-lidstaten; bepaalde gezondheidsproblemen in de oorsprong, reis en bestemming; en wederzijdse acceptatie van reizigers uit de EU.

Zullen er meer lockdowns zijn? 

Als er lokale uitbraken van het coronavirus zijn, zoals het geval was aan het begin van de crisis in de Catalaanse gemeente Igualada en een hotel op de Canarische Eilanden, zijn specifieke vergrendelingen mogelijk. Deze quarantaines zullen worden geïmplementeerd onder een volksgezondheidswet uit 1986, die de rechten om gezondheidsredenen kan beperken, maar altijd op individuele basis en altijd bij zeer specifieke en beperkte uitbraken, zoals in een gemeente. Vergrendelingen kunnen met deze wet niet worden geïmplementeerd op regionaal of staatsniveau – hiervoor zou een nieuwe alarmtoestand nodig zijn. “Als we het natuurlijk opnieuw moeten gebruiken, zullen we het opnieuw gebruiken”, zei minister van Volksgezondheid Salvador Illa afgelopen vrijdag over de noodmaatregelen.

Bron: El País